Реклама

сряда, 20 април 2016 г.

Бижута: Историята на годежния пръстен


Годежните пръстени имат богата и интересна история, както и всички бижута. Той е познат на човечеството още от древността. В миналото са се давали на бъдещата годеница обикновени халки, направени от коноп или тръстика, но те  са символизирали  по-скоро идеята за бъдеща собственост, отколкото в името на верността и любовта.

Древните римляни са използвали халки от  мед, желязо, сребро, дори и злато при по-богатите семейства. Те са служели да напомнят за ангажимента, поет от двете страни на двойката.

 През 1215 година,  папа Инокентий III  въвежда задължителен период за изчакване между обещанието двойката да сключи брак и самата брачна церемония. Тогава годежният пръстен придобива по-голяма стойност и започва да символизира любовта между двойката, решила да сключи брак. През 1477 година, херцог Максимилиан Хамбург прави предложение за брак на Мария Бугундска, като й подарява красив годежен пръстен с диаманти. От тогава предложението за брак е съпътствано с годежен пръстен. Също така от тогава най-желаният годежен пръстен, от представителките на нежния пол, станал този инкрустиран с диамант. За дамите е нямало значение броя, големината и формата на диаманта, тъй като за тях пръстена е имал по-голяма сантиментална стойност, отколкото парична.

 Днес подаряването на годежни пръстени е един завладяващ и романтичен начин да се покажат чувствата към любимата. На пазара се предлага голямо разнообразие от  пръстени за двойките, желаещи да се сгодят и да прекарат остатъка от живота си заедно. Има изключително красиви и нежни пръстени, изработени от злато, сребро, платина и друг вид материали. Също така, освен с диаманти, те могат да бъдат инкрустирани и с други скъпоценни и полускъпоценни камъни или Сваровски

Няма коментари:

Публикуване на коментар