Реклама

вторник, 21 април 2015 г.

Как да почистите бижутата си в домашни условия

Повечето хора не осъзнават, че златните бижута изискват грижи. Както всички метали, така и златото и среброто могат да се сдобият с петна, заради окисляване или недобро използване и съхранение. Разбира се чистото злато едва ли ще има петна, но всички бижута, които са изработени от сплави със златно и сребърно покритие имат нужда от почистване. Голяма част от бижутата предлагани в онлайн бижутерия са направени не от злато, а от златни сплави.  Изключение прави само чистото 24 каратово злато.

И разбира се, не е само това. Златните бижута събират прах и мръсотия и губят блясъка си с течение на времето. Златото не може потъмнее толкова лесно, както сребърните бижута, но ако вземете  кърпа за полиране и почистите част от бижуто, със сигурност ще видите останалата мръсотия по кърпата. След полирането, бижуто ще има доста по-голям блясък.

Друго нещо, което хората често не осъзнават е, че златото е много мек метал! Трябва да полагате специални грижи, за да не надраскате  златните си бижута, докато ги почиствате. Много хора знаят за използването на сода за хляб и паста за зъби почистване  на златни бижута,  но за мен не е добра идея.

Методът, описан по-долу трябва да се използва само върху твърди златни бижута (не позлатени), без камъни, защото те ще се повредят.

 Какво ви е нужно:
•          Вряща Вода
•          Гевгир/пластмасов/
•          Съд
•          Мека кърпичка  или  микрофибърна кърпа

Какво да правите:
Кипнете водата. Поставете бижута вътре. Не ги слагайте направо във съда, а сложете меката кърпа в гевгира и го потопете тенджерката.  Гевгирът не трябва да е метален, защото има опасност от надраскване. Изсипете врялата вода върху вашите златни бижута и ги оставете да стоят вътре, докато водата се охлади достатъчно. Повдигнете гевгира от съда и внимателно поставете бижутата върху мека кърпа.

Вземете друга мека кърпа или памучен плат и започнете леко да разтривате и полирате бижутата с помощта на малки кръгови движения.  Преди да извадите бижуто се уверете, че то е напълно сухо.

Всички фини бижута са различни  и затова трябва да се работи по различен начин. Тази статия ще ви даде насоки как  да практикувате у дома различни видове почистване на бижута. Все пак, ако имате бижута, които са много ценни и старинни, не е лошо да потърсите съвет от специалист. Който да ви каже конкретни техники за почистване.


Най-доброто решение за качествено почистване е доброто използване на бижутата. Ако ги съхранявате правилно, ще ги почиствате по-малко. Не носете бижута, докато работите в градината си, миете съдове, пипате химикали.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар