Реклама

петък, 24 април 2015 г.

Почистване на бижута и камъни с бебешко олио

 Изумрудени бижута
По природа тези бижута имат  много "недостатъци" и  дупки, които правят камъка податлив на напукване и хлътване. Повечето изумруди са омаслени или имат леко одраскване. Когато видите една малка дупчица на повърхността на вашите изумрудени обеци, това означава, че има материя от вътрешността, която е достигнала до повърхността.  Ако забележите някой от тези много малки дупки, които приличат на убождане от карфица по повърхността на вашия изумруд, можете да го поправите с малко бебешко олио.

Вземете на върха на клечка за зъби бебешко олио. Така ще се получи една малка капка. Бъдете внимателни, като полирате. Сложете малко количество от олиото в дупчицата на камъка. Нека маслото да се наслои в пукнатината в продължение на около пет минути. Бъдете внимателни, защото може олиото бързо да се втвърди и да стане голям възел.

Натиснете маслото с помощта на памучен тампон или кърпа без власинки. Бъдете внимателни, защото олиото може да се разнесе по  повърхността на камъка.

Предпазване  на камеи от изсушаване и напукване
Повечето камеи, които се считат фини бижута са издълбани в черупка. С течение на времето тази черупка ще изсъхне и да започне да се напуква. Понякога от напукването може да стане такъв проблем, че цялата камея се разпада. Една превантивна мярка, която трябва да се приема, за да предпазите камеите си от напукване или ако вече са увредени и използването на бебешко олио. Това смазване трябва да се прави на няколко пъти в годината или с бебешко олио или минерално масло. Ето какво да направите:

Сложете на  върха на памучен тампон от  маслото. Внимателно разтъркайте с маслото и двете страни на камеята, като не забравяте да не попадне върху самата камея. Обърнете специално внимание на всяко пропукване или напукване. Не трябва да прекалявате с маслото или олиото.

Нека маслото седи цяла нощ. Така в крайна сметка олиото ще запълни пролуките в камеята. Не мийте или полирайте камейта, защото махането на олиото няма да има нужния ефект.

ВАЖНО! НИКОГА не се потапяйте камеята си в течности като вода или някакви разтвори. Ако чистите бижута, не ги дръжте във водата повече от секунди.

Разплитане на верижки с помощта на бебешко олио
Няма нищо по-лошо от възел в любимата ви верига. Всъщност има – когато цялата верижка се е оплела в огромна топка.  Има начин да оправите моряшкия възел. Започнете да разплитате, докато останат само единични възли. Тогава капнете една две капки от олиото в дупката на възела. Разтъркайте хубаво маслото. Когато е достатъчно напоено, можете да започнете да разплитате възела с помощна на много тънка отвертка или игла. След като успеете да се справите с възела, задължително трябва да почистите верижката  с помощта на мека памучна кърпа.


Ако имате подобни бижута в къщи, може да изпробвате наученото в статията.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар