Реклама

сряда, 1 октомври 2014 г.

Видове скъпоценни камъни

Скъпоценни камъни, бижута със скъпоценни камъни, скъпоценни бижута - това  са най-популярните имена, които се използват за описване на парчета минерали, които са били ползвани и полирани цел да се използват в съвременната бижутерия.  Въпреки, че повечето от тези камъни имат минерален произход, има някои, които не са минерали, но продължават да се считат за скъпоценни камъни. Бижутата се оценяват зависимост от това какво е тяхното тегло (измерва се в карати),  колко са редки минералите и колко често се срещат. В тази статия ще разгледаме някои от основните видове камъни, които се използват масово за аранжиране на бижута, лечение, зодии и т.н.


Диамантите са се получили вследствие на  изменението на въглеродни атоми чрез високите температури, които се произвеждат в земната мантия.  Често диамантите  се показват близо до земната повърхност чрез вулканичните изригвания.  Тези скъпи скъпоценни камъни са най-трудни за обработка.


 Разноцветни минерали и естествени камъни

Знаете ли каква е разликата между скъпоценни и полускъпоценни камъни?
Скъпоценните камъни са обикновено само един цвят и са полупрозрачни. Това са сапфир, диамант, изумруд, робин и други. Най-високо се ценят сапфира, изумруда и корала.

Има различни мнения кои камъни са скъпоценни и полускъпоценни.  Различните култури и традиции изграждат и различни хипотези. Например според индийската култура рубинът е цар на всички скъпоценни камъни, а при китайската нефрита стои над всички.  В световен мащаб нефрита един от най-скъпите камъни. Неговата цена може да достигне до 3 милиона долара за карат.

Полускъпоценните камъни съответно са не само с един цвят. При тях цветовете преливат от  един в друг.  Определено са по-евтини и достъпни за производство на масови бижута.  Такива камъни са оникс, опал, родонит, топаз, циркон и други.

 Има много случаи, в които полускъпоценните камъни са по-скъпи от скъпоценните. Пример за това са опала и нефрита.


Тези камъни се продават навсякъде по света, дори и онлайн магазини за бижута  на доста достъпни цени. Създателите на бижута често ги рекламират и свързват със зодии и им приписват лечебни свойства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар