Реклама

вторник, 19 май 2015 г.

Видове злато


Златото е благороден метал. Той е блестящ, тежък, мек и много ковък. Има ярко  жълт цвят, устойчив на киселини и не се влияе от въздуха и водата. Още от дълбока древност златото е ценен и много търсен метал. Обработката на златото датира още от петото хилядолетие преди новата ера. Заради своите качества той е желан и се използва в бижутерията, като парично средство, в медицината  и също така за изработка на различни предмети на изкуството. Златото  много рядко се среща в чист вид.

То е много мек  метал и затова се съединява с други елементи. То лесно се свързва с други метали като мед, сребро, платина и образува различни сплави. Цветът им зависи много от съставките. Най често срещаният цвят е жълтият  при 18 каратовото злато. То е сплав на мед и злато. Има по-ярко жълт цвят в сравнение с 14 К и 9 К злато.

Червеното  злато е друга сплав с по-голям процент на мед. Това е така нареченото „руско злато”. То е с по ниска проба на злато и затова е по-евтино и не се използва у нас за направа на бижута. Освен червеното  има и бяло злато, което се използва предимно за направа на бижута. Бялото злато има сребрист цвят, но може да има жълтеникав отенък. То е сплав на злато със сребро, Родий или Паладий.

Не по малко красиво е и розовото злато. То е сплав на злато, мед и сребро. Среща се и злато със зелен отенък, което е също 14К или в друг нюанс, но се използва по-малко от другите видове злато. Предимствата на тези видове злато е, че не променят цвета си и не потъмняват като медта. При изработката на бижута често различните видове на цвят злато се вплитат в дадено украшение и то придобива, красив и елегантен вид, който е желан и търсен от много потребители.


Нов вид злато в съвременната ни бижутерия е черното злато. Сплав на злато с кобалт и хром с окисляване при висока температура. Цената на черното злато е много висока на пазара на бижутата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар